Mani Deum (05/03/2015) six d.o.g.s

Το “The unplugged experience” είναι μια σειρά συναυλιών που συν-διοργανώνουν το Six d.o.g.s.,  η “Trailblazer records”, και το www.Unplugged.gr,  βασισμένη στην παλιά δοκιμασμένη ιδέα των ακουστικών set από μπάντες που είτε συνηθίζουν είτε όχι αυτό τον τρόπο ενορχήστρωσης.

Η έμπειρη πια μουσική παρέα των Mani Deum δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Τόσο με την δισκογραφική κυκλοφορία “When Beauty ends” του περασμένου Νοέμβρη, όσο και με τις συχνές ζωντανές πάντα ιδιαίτερες εμφανίσεις έχουν καταφέρει να τοποθετήσουν το project τους μεταξύ των σταθερών αξιών της εγχώριας μουσικής σκηνής. Για την συγκεκριμένη μπάντα, που ούτως η άλλως χτίζει τον ήχο της χρησιμοποιώντας συχνά μία βάση ακουστικών οργάνων, η εμφάνιση στα πλαίσια του “the unplugged experience” ήταν σχεδόν κάτι το αναγκαίο.  

Το σκηνικό μπροστά στα μάτια των 70-80 θεατών είναι εντυπωσιακό. Μια κατασκευή από ξύλο, μεταλλικούς σκελετούς παλιών πορτατίφ και λαμπτήρες πυρακτώσεως κρέμεται πάνω από την σκηνή και τους πέντε μουσικούς διαχέοντας ένα υποκίτρινο, υποβλητικό ημίφως σαν εκείνο που αχνοφέγγει στα τραγούδια των Mani Deum. Εκείνοι, εικοσιπέντε περίπου λεπτά πριν τις έντεκα ξεκινούν να εκτελούν τις θλιμμένες μπαλάντες τους οδηγώντας μας στον ονειρικό, σκιόφωτο λαβύρινθο των ιστοριών που περιγράφονται στους στίχους τους.

Μία δωδεκάχορδη ακουστική κιθάρα και μία ακόμα με έξι χορδές, στα χέρια των Peri Ayan και Manos K. αντίστοιχα, ξεκινούν συνήθως την “εξιστόρηση” με riff βαπτισμένα σε ένα φαρμακερό folk americana απόσταγμα, ενώ το μπάσο (Δημήτρης Χατζημήτρος) υποστηρίζει διακριτικά το ρυθμό συμβάλλοντας παράλληλα καταλυτικά στο χτίσιμο της gothic-country αισθητικής με τα μελωδικά του περάσματα.

Οι απόκοσμες μελωδίες από το theremin του Πάνου Τσεκούρα και η υποδειγματική, πλήρης μουσικότητας χρήση των κρουστών του Δημήτρη Κατέβα (των εξαιρετικών Οne hour before the trip) συμπληρώνουν την πενταμελή ορχήστρα. Δεν ξεχνάμε τέλος, τις όμορφες, δεμένες φωνές των δύο κιθαριστών που ακροβατώντας μεταξύ μέλους και απαγγελίας υπογραμμίζουν κάθε στίχο, αφηγούνται εν τέλει με όλη την σημασία της λέξης τα στοιχειωμένα παραμύθια τους. 

Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά περισσότερα για την εμφάνιση μίας μπάντας που προτείνουμε ανεπιφύλακτα σε όποιον δεν την έχει ως τώρα παρακολουθήσει. Η ευκαιρία θα δοθεί σύντομα (https://www.facebook.com/events/946166828736210/). Για την ιστορία θα πούμε ότι η παράσταση -δεκαπέντε κομμάτια από όλη τους την δισκογραφία- έκλεισε, περίπου στις 11:45, με την συγκλονιστική εκτέλεση από την μπάντα και την ανατριχιαστική ερμηνεία του Μάνου στο “They murdered your youth”. Well done! 

Mani Deum / Set-list
Summer Ocean Death (when beauty ends)
Blasphemy, the word (music from your local church…or your local brothel)
The Cat and the Crow (music from your local church…or your local brothel)
The Room falls silently (five infected blessings)
Love like Berlin (music from your local church…or your local brothel)
Wolves in my backyard (when beauty ends)
Walk in the City (when beauty ends)
Everythings & Nothings (five infected blessings)
Bourbon bedtime story (when beauty ends)
Every kiss is a car-crash (when beauty ends)
Bloodbath in E minor (when beauty ends)
Roses in an endless field (music from your local church…or your local brothel)
I feel the vibrations of earth (music from your local church…or your local brothel)
My fears are birds (when beauty ends)
They murdered your youth (when beauty ends)

Φωτογραφίες: Χριστίνα Αλώση

427