BETH HART: Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ROCK STAR

Επιτέλους, η στιγμή που θα δούμε για δεύτερη φορά την Beth Hart στην Ελλάδα έφτασε, αφού στις 27 Ιουνίου, στο Θέατρο Βράχων, θα έχουμε την χαρά να απολαύσουμε την ήδη θρυλική τραγουδίστρια και τραγουδοποιό. Αυτή τη στιγμή, έχοντας πάρει το βραβείο της καλύτερης blues καλλιτέχνη τρεις φορές, βρίσκεται στην καλύτερη φάση της καριέρας της, καβάλα  πάνω σε ένα δημιουργικό παλιρροϊκό κύμα, που της έχει αποφέρει μέσα σε τέσσερα χρόνια δύο studio album, αντίστοιχα live album, και άλλο ένα δίσκο συνεργαζόμενη με το μουσικό alter ego της και μεγάλο κιθαρίστα Joe Bonamassa.

Ακόμα οι ζωντανές εμφανίσεις της, που είναι γεμάτες από πάθος και δυνατές ερμηνείες και την περίφημη βραχνή φωνή της, καταφέρνουν να ενθουσιάσουν χιλιάδες οπαδούς ανά την ηφήλιο. Η πορεία της βέβαια δεν ήταν πάντα ρόδινη, αφού κυρίως προσωπικοί δαίμονες ήταν αυτοί που έστεκαν εμπόδιο και παραλίγο να τις στοιχίσουν την καριέρα και ίσως και την ίδια της την ζωή, με την Hart να καταφέρνει να μείνει όρθια και πλέον πιο ώριμή από ποτέ, να συνέχίζει να μας χαρίζει μαγικές στιγμές.

Η Beth Hart η Elizabeth Hart γεννήθηκε πριν από σαρανταεφτά χρόνια, στις 24 Ιανουαρίου του 1972 στην πόλη των Αγγέλων, το Los Angeles και από μικρή έδειξε την κλίση της στην μουσική αφού από την ηλικία των τεσσάρων χρονών ξεκίνησε να παίζει πιάνο. Αρχικά αφοσιώθηκε σε έργα κλασσικών όπως Bach η Beethoven, αλλά μεγαλώνοντας την τράβηξαν  καλλιτέχνες όπως Etta James, Otis Redding, Aretha Franklin και ροκ συγκροτήματα όπως Led Zeppelin. Αργότερα στο γυμνάσιο με την προτροπή ενός συμμαθητή της ξεκίνησε να τραγουδά και στην ηλικία των 15 άρχισε τις εμφανίσεις σε διάφορα κλαμπ στο Hollywood. Τελικά βρήκε σταθερή δουλειά στο La Louisianne club.

Εκεί στρατολογήθηκε από τον μπασίστα Tal Herzberg και τον κιθαρίστα Jimmy Khoury και το 1993 κυκλοφορεί το πρώτο της album “Beth Hart and the Ocean of Souls” το οποίο περιλαμβάνει το  “Am I the One” (το οποία αργότερα θα κυκλοφορήσει στο πρώτο της δίσκο το “Immortal”) και μια διασκευή στο”Lucy in the Sky with Diamonds” των Beatles. Επίσης εκείνη τη χρονιά κέρδισε και στον διαγωνισμό τραγουδιών του Ed McMahon’s “Star Search”. 


Beth Hart and the Ocean of Souls – Full Album

Το πρώτο και μοναδικό album με την Beth Hart band το “Immortal” εμφανίζεται στα ράφια των δισκοπολείων το 1996 και πουλάει 13000 κόπιες. Το πρώτο single ειναι το”God Bless You” με το “Am I the One” να είναι ένα από τα αγαπημένα των fans ακόμα και τωρα και να βρίσκει θέση στο πρώτο  DVD που κυκλοφόρησε η Beth to 2005. Η κυκλοφορία αυτή ακολουθεί κυρίως rock μονοπάτια με τα πιο blues στοιχεία να εμφανίζονται κυρίως σε συνθέσεις που έχει υπογράψει η Beth μόνη της.Μετά από μια μικρή περιοδεία στην οποία  πήρε μερος και στο φεστιβάλ του lollapalooza  η μπάντα διαλύθηκε και η Beth Hart αποχώρησε εν μέσω διαφωνιών. 


Beth Hart God Bless You

To πρώτο solo album της πολυτάλαντης καλλιτέχνιδας κυκλοφόρησε το 1999 από την Atlantic Records με την ονομασία “Screamin’ for My Supper”. To single  “LA Song (Out of This Town)” έγινε το νούμερο 1 στη Νέα Ζηλανδία  και επίσης πήγε πολύ καλά στην Αμερική και ακούστηκε στο επεισόδιο 17 της δέκατης σεζόν του Beverly Hills. Εκείνη την περίοδο, η Hart παίρνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε ένα musical βασισμένο στη ζωή της Janis Joplin που ανεβαίνει στο Broadway. Σαν κυκλοφορία αναμειγνύει σε ίσες δόσεις τις επιρροές της Αμερικανής καλλιτέχνιδας από διαφορετικά ρεύματα της σ;yχρονης μουσικής. 


Beth Hart – LA Song (official music video) 1999

Και ενώ σε μουσικό επίπεδο όλα της πάνε καλά σε προσωπικό επίπεδο οι καταχρήσεις που έκανε μέχρι τότε αρχίζουν να παίρνουν το πάνω χέρι. Καταχρήσεις που έχουν τη ρίζα τους στη δύσκολη παιδική της ηλικία αφού ουσιαστικά τη μεγάλωσε η μητέρα της, με δύο περιστατικά να επηρεάζουν την ψυχική της ηρεμία: όταν ήταν μικρή κρατήθηκε σαν όμηρος σε ένοπλη ληστεία που έγινε στο σπίτι της και o χαμός της αδελφής της πρόωρα σε ηλικία 20ετών από επιπλοκές από AIDS. Τελικά αυτές οι καταχρήσεις αναγκάζουν την Atlantic να ακυρώσει το συμβόλαιο μαζί της. 

Εκείνη την περίοδο η Beth ζει σε ένα εφιάλτη αφού η καριέρα της έχει σχεδόν τελειώσει,χρήματα έχει ελάχιστα και ο εθισμός στα ναρκωτικά έχει καταφέρει να σβήσει ακόμα και την επιθυμία της να γράψει μουσική. Τελικά αποφασίζει να πάει σε κέντρο απεξάρτησης και να τελειώσει μια και καλή με τους δαίμονες της. Ενάμιση χρόνο μετά καταφέρνει να βγεί “καθαρή” και δουλεύοντας μαζί με τον προσωπικό γιατρό αρχίζει να πιστεύει ότι μπορεί να τα καταφέρει ξανά. Με τα λεφτά που παίρνει από το σπάσιμο του συμβολαίου από την Atlantic Records και με τη βοήθεια του Jason Flom ιδιοκτήτη της Lava Records και συνεργάτη της Atlantic ξεκινά τις ηχογραφήσεις του νέου δίσκου.

Τελικά το 2003 επιτέλους ο δεύτερος δίσκος είναι γεγονός από τη Koch Records. Το “Leave the Light On” είναι ίσως είναι ο πιο προσωπικός της τραγουδοποιού και πλέον τα blues και soul στοιχεία ειναι πιο ευδιάκριτα από τα ροκ. Το album καταφέρνει να ανεβεί στα charts Νέας Ζηλανδίας, το single “Learning to live”  πάει κατευθείαν στο Νο1 της Δανίας, o δίσκος γίνεται δύο φορές πλατινένιος και έχει αξιοπρεπή παρουσία σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Επιπλέον το κομμάτι “Learning to live” έγινε το theme song της τηλεοπτικής εκπομπής του NBC  “Losing It with Jillian”. Ακόμα η Hart είναι η μοναδική μουσικός που έκανε backing vocals σε τραγούδι των Deep Purple (το “Haunted” από το “Banana” album).


Beth Hart – Learning To Live (Live)

Βέβαια παρότι καταφέρνει να καθαρίσει από τις ουσίες η γιατροί της διαγνώσκουν ότι πάσχει από διπολική διαταραχή, μια ασθένεια που μάλλον πυροδοτήθηκε από τα παιδικά τράυματα που είχε. Τα άτομα με διπολική διαταραχή βιώνουν επεισόδια ανεβασμένης ή ευερέθιστης διάθεσης γνωστά ως μανία εναλλασσόμενα με επεισόδια κατάθλιψης. Οι περισσότεροι γιατροί της είπαν ότι δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί την καριέρα της στη μουσική αλλά η Beth δεν το βάζει κάτω και αποφασίζει να τους διαψεύσει. Δύο είναι τα πράγματα που την κρατάνε σταθερή στην πορεία της. Το ένα είναι φυσικά η αγάπη της για τη μουσική και το άλλο είναι ο άνδρας της Scott Guetzkow.

Το “Leave the Light On” την φέρνει από την άλλη μεριά του Αντλαντικού και τελικά στην Ολλανδία αποφασίζει να μαγνητοσκοπήσε το εκεί show για το DVD “A Night At The Paradiso” (2005), με την απόδοση της εκείνο το βράδυ να είναι απλά εκπληκτική. Η ίδια θεωρεί εκείνη τη βραδιά ορόσημο για την καριέρα της γιατί κατάλαβε πλέον ότι έχει μια δεύτερη ευκαιρία και ότι αν είναι υγιής μπορεί να πετύχει τα πάντα. Το DVD περιέχει 16 συνθέσεις της Αμερικανίδας συν 2 διασκευές: στο “Whole Lotta Love” των Led Zeppelin και στο “I Don’t Need No Doctor” του Ray Charles Robinson.


Beth Hart – Am I The One Live At Paradiso

Αφού συμμετείχε στο δίσκο του Toots Thielemans “One more for the road” με το τραγούδι ”I Gotta Right to Sing the Blues”, το 2007 κυκλοφορεί το τέταρτο album της “37 Days”. Ο δίσκος έχει πάρει το όνομα του από τις μέρες που πήρε στην τραγουδίστρια να τοv ηχογραφήσει. Εδώ πλέον η Αμερικανίδα κατασταλάζει στο μουσικό ύφος που ακολουθεί μέχρι σήμερα, με τα Blues να έχουν το πρώτο ρόλο αλλά και με ευδιάκριτες επιρροές από Jazz, Soul και Rock. Ο δίσκος πήγε στο Νο1 της Δανίας, ο πρώτος δίσκος της Beth που κατέκτησε τη πρωτιά σε εθνικό chart και παρέμεινε για δύο βδομάδες  καταφέρνωντας να γίνει χρυσός. Το album αυτό ήταν το τελευταίο που έβγαλε με μεγάλη εταιρία (Universal) και εδραίωσε πλέον τη Beth σαν μια από τις καλύτερες τραγουδίστριες της γενιάς της στα μάτια του κόσμου. 


Beth Hart – Good as it gets

To 2010 λίγο πριν κυκλοφορήσει την πέμπτη δημιουργία της συμμετέχει στο προσωπικό album του Slash, στο κομμάτι “Mother Maria” που βρίσκεται στην deluxe έκδοση του πρώτου solo δίσκου του κιθαρίστα των Guns n Roses, με το αποτέλεσμα να είναι αρκετά καλό.


SLASH and BETH HART – Mother Maria (live)

Την ίδια χρονιά κυλοφορεί το “My California” και ήταν το πρώτο της με την Ευρωπαική Provogue Records. Η Hart συνεργάστηκε με τον Δανό παραγωγό Rune Westberg ο οποίος είχε δουλέψει ήδη μαζί της στα προηγούμενα δύο album.  O Δανός πρότεινε στην Hart να μην τραγουδήσει βασιζόμενη στη δύναμη της φωνής της αλλά να στηρίξει τις ερμηνείες της πάνω στη δύναμη των συναισθημάτων. Αυτό κάνει το “My California”  μοναδικό στη δισκογραφία της. Πολύ καλή κυκλοφορία με τα τραγούδια “My California”, “Sister Heroine” ( το solo είναι του Slash) και “Take It Easy On Me” να ξεχωρίζουν. Τραγούδια από αυτό τον δίσκο ακούστηκαν  στις σειρές Californication και Waterloo Road.


BETH HART- 05 Sister Heroine@Casino Deauville 19/07/2013

Το 2011 ξεκίνησε η μεγάλη συνεργασία της Hart με τον Joe Bonamassa. “Don’t Explain” το όνομα του album και οι δυο καλλιτέχνες διασκευάζουν κλασσικά Blues κομμάτια. To “Don’t Explain” ανέβηκε στο νούμερο 3 στο Billboard Blues Album και έγινε χρυσό στην Ολλανδία. Επιπλέον, η Beth έκανε φωνητικά για την σύνθεση “No Love on the Street” από το album “Dust Bow” του Bonamassa, το οποίο κυκλοφόρησε το ίδιο έτος.


Beth Hart & Joe Bonamassa – Don´t Explain

Tο 2012 εμφανίστηκε στην τελετή Kennedy Center Honor, μαζί με τον Jeff Beck, για να τιμήσει τον Buddy Guy με το τραγούδι “I’d Rather Go Blind”. Στους θεατές συμπεριλαμβάνονται και οι Barrack Obama και Michelle Obama, Robert Plant, Jimmy Page, John Paul Jones και Jimmie Vaughan καθώς και ο ίδιος ο Buddy Guy, με την Hart να δίνει μια από τις καλύτερες performance της  με αποτέλεσμα όλοι να την αποθεώνουν στο τέλος της εκτέλεσης της


Beth Hart & Jeff Beck – I’d Rather Go Blind (Kennedy Center Honors 2012)

H Hart πλέον δεν κρατιέται και το 2012 γνωρίζει μεγάλη εμπορική επιτυχία με το album “Bang Bang Boom Boom”. Στο album συνεργάζεται με τον γνωστο παραγωγό Kevin Shirley ο οποίος αυτή τη φορά δίνει έμφαση στο δυναμισμό της Αμερικανίδας. Το “Bang Bang Boom Boom” είναι το πρώτο προσωπικό album της που σκαρφαλώνει στο νο3 του Billboard. Επίσης εδώ θα ακούσουμε και την εκτέλεση του “I’d Rather Go Blind” με τον Jeff Beck.


Beth Hart – Bang Bang Boom Boom (official music video) 2012

Την επόμενη χρονιά έρχεται η συνεργασία με τον θρύλο Buddy Guy και το bluesόμετρο βαράει κόκκινο. Στο “Rhythm & Blues” το “What You Gonna Do About Me” είναι χαλαρά το καλύτερο κομμάτι με τους δύο τραγουδιστές να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους.


Buddy Guy “What You Gonna Do About Me ft. Beth Hart

Την ίδιο έτος έχουμε τη δεύτερη σύμπραξη του  Bonamassa με την Hart για άλλο ένα tribute στους καλλιτέχνες που τους ενέμπνευσαν. To  “SeeSaw”  έφτασε στο Νο50  του γενικού chart του Billboard και η Αμερικανίδα προτάθηκε για Grammy.Ακολούθησε το “Live In Amsterdam” το 2014 που ηχογράφησε στην Ολλανδία που δείχει την φανταστική χημεία που έχουν μαζί επί σκηνής και επίσης κέρδισε το πρώτο της βραβείο σαν καλύτερη blues καλλιτέχνης της  χρονιάς.

Beth & Joe – Close To My Fire – Live From Amsterdam

Στις 13 Απριλίου του 2015 κυκλοφορεί το “Better Than Home”. Ο σύζυγος της και ο μάνατζέρ της την έπεισαν να συνεργαστεί με την ομάδα παραγωγής του Rob Mathes και Michael Stevens, τους οποίους είχε συναντήσει στην τελετή προς τιμή του Buddy Guy. Η ομάδα παραγωγής έπεισε την Beth να αφήσει πίσω τα πιο σκοτεινά θέματα και να γράψει περισσότερα για την ευτυχία και για το τι πιστεύει ότι είναι η αγάπη.  Το τραγούδι “Tell Her You Belong to Me” της πήρε ένα χρόνο να το γράψει. Επίσης το κομμάτι “Mama this one for you”  είναι αφιερωμένο στη μητέρα της. 


Beth Hart – You Belong To Me – 2/9/17 Keeping The Blues Alive Cruise

Το τελευταίο studio album της Beth Hart κυκλοφόρησε πριν τρία χρόνια με τίτλο “Fire on the Floor”. Η Hart έγραψε και ηχογράφησε τα τραγούδια για το “Fire on the Floor” πριν μιξαριστούν τα τραγούδια του “Better Than Home”. Η Αμερικανίδα έγραψε τραγούδια με μερικούς μουσικούς που δεν είχε ξανασυνεργαστεί όπως Michael Landau και Waddy Wachtel στην ηλεκτρική κιθάρα και το αποτέλεσμα ήταν 16 συνθέσεις σε 3 μέρες αν και το μιξάρισμα πήρε πολύ παραπάνω. Άλλοι καλλιτέχνες που παίζουν στο άλμπουμ είναι οι Jim Cox στο πιάνο, Dean Parks στην ακουστική κιθάρα, Brian Allen στο μπάσο, Rick Marotta στα drums και Ivan Neville στο Hammond. Το “Fire on the Floor” πήγε κατευθείαν στο No1 του Blues chart και χάρισε στην δημιουργό του το δεύτερο βραβείο καλύτερης τραγουδίστριας blues.


Beth Hart – Love Is A Lie (Official Music Video)

Στις 23 Ιανουαρίου του 2018 κυκλοφορεί ο τριτος δισκος διασκευών της Hart και του Bonamassa, σε παραγωγή πάλι του Kevin Shirley, το “Black Coffee”,  το οποίο πάει και αυτό στο No1 του Blues chart με την τρίτη βράβευση της σαν καλύτερης blues καλλιτέχνης της χρονιάς να είναι γεγονός.


Beth Hart & Joe Bonamassa – Black Coffee (Official Music Video)

Επίσης μέσα στο 2018 κυκλοφόρησε 2 live albums. To πρώτο live είναι το “Front and Center – Live from New York” στο NYC’s Iridium Jazz Club όπου το setlist βασίστηκε στο “Fire on the Floor”με επιπλέον κάποια γνωστά κομμάτια της.

 
Beth Hart – Delicious Surprise (Front and Center)

To δεύτερο live τιτλοφορείται “Live at Royal Albert Hall” και έγινε στο The Royal Albert Hall του Λονδίνου με το set list να περιλαμβάνει 23 τραγούδια μόνο από τους προσωπικούς δίσκους της Beth Hart.


Beth Hart – Mama This One’s For You (Live At The Royal Albert Hall) 2018

Αυτή είναι μέχρι στιγμής η πορεία της πολυτάλαντης τραγουδίστριας και είναι σίγουρο ότι ακόμα έχει πολλά να μας προσφέρει μια και βρίσκεται στην καλύτερη και πιο  ώριμη περίοδο της ζωής της. Το σίγουρο είναι ότι οι τυχεροί που θα παρεβρεθούν στο θέατρο Βράχων το βράδυ της Πέμπτης 27 Ιουνίου θα πρέπει να ετοιμαστούν για ένα μεγάλο από όλες τις απόψεις live. Και αν είστε αναποφάσιστοι όπως λέει και η Beth:

Oh come on, oh there’s something, oh come on now, oh we got something, I believe this is part of the start of something good, let’s get together, you and i…

1658

Avatar photo
About Πελοπίδας Χελάς 285 Articles
Γεννημένος τη δεκαετία του 80 έφαγε την πετριά με την σκληρή μουσική όταν στη τρυφερή ηλικία των 10, ένας συμμαθητής του από το σχολείο του έγραψε δυο κασέτες που του άλλαξαν όλη τη ζωή. Στη μια κασέτα ήταν γραμμένο το “The Number of the Beast ” και στην άλλη το “Master of Reality ”. Έκτοτε, η μουσική μπήκε για τα καλά στη ζωή του και μπορεί να έχουν περάσει 30 χρόνια, αλλά η καψούρα του για το metal παραμένει αμείωτη. Επίσης λατρεύει το διάβασμα, παίζει μανιωδώς video games και δεν λέει ποτέ όχι για κανα μονάκι σε κάποιο γήπεδο μπάσκετ.